Tidslinje

Poul Gernes’ liv i nedslag

1925 

Poul Gerner Nielsen er født den 19. marts på Frederiksberg, søn af skotøjsfabrikant Viggo Gerner Nielsen og hustru Ellen. Familien bor i en villa på Bogholder Allé i Vanløse. Mens Poul er dreng, skifter familien navn til Gernes.
 

1940erne

Poul Gernes uddanner sig, øver sig og beskæftiger sig i disse år primært med tegning, portræt- og landskabsmalerier og er inspireret af den franske fauvistiske maler Henri Matisse.
 

1941

Begynder på Kunsthåndværkerskolen som elev af Franka Rasmussen. Fuldfører ikke uddannelsen.
 

1943 

Begynder som litograflærling hos stentrykkeriet Andreasen & Lachmann i København.

Følger aftenundervisning på Frederiksberg Tekniske Skole, hvor han møder Aase Seidler Jensen, der står i lære som stoftrykker. 


1946

Poul Gernes og Aase Seidler Jensen rejser sammen til Belgien, Frankrig og Schweiz.
 

1948 

Den 23. marts består Poul Gernes svendeprøven som litografisk tegner med karakteren Ros.
Gifter sig den 27. oktober med stoftrykker Aase Seidler Jensen (1927-2018). Parret bor i en lejlighed i Ravnsborggade.

 

1949 

Sønnen Kasper Gernes bliver født den 6. april.

Ansøger Herlev Kommune om at opstille et brugt redskabsskur på en byggegrund på Våbenstedvej i Herlev med henblik på at opføre et beboelseshus.

Debuterer uofficielt på Den Ny Foraarsudstilling i Illums Bolighus 3. til 22. maj.

Debuterer officielt samme år på Kunstnernes Efterårsudstilling på Charlottenborg med tre nonfigurative malerier.
 

1950erne

Poul Gernes beskæftiger sig hovedsageligt med brugskunst, laver prototyper for tapetmønstre, møbler og lamper og udstiller kun få gange. Kort periode ansat på Gunnar Aagaard Andersens (1919-1982) tegnestue og ernærer sig som tegnelærer på aftenskoler. 

Aase Seidler Gernes udfolder sit kunsthåndværk i maleri og tryk af farverige, geometriske mønstre på beklædning, duge og vægtæpper. I 1950- og 60’erne ernærer hun sig blandt andet som underviser på en aftenskole og udstiller flere gange i både ind- og udland, blandt andet på Den Permanente, Forårsudstillingen på Charlottenborg og Åbo Konstmuseum i Finland.
 

1950 

Sønnen Kasper Gernes dør af en forgiftningsulykke den 20. juni. 
 

1951 

Sønnen Jesper Gernes bliver født den 25. august.
 

1953 

Familien bosætter sig i selvbygget parcelhus på Våbenstedvej i Herlev.

 

1954 

Datteren Anne-Sofie Gernes bliver født den 13. februar.
 

1956

Poul Gernes indsender konkurrenceforslag til et monument ved Atomforsøgsstation Risø, men vinder ikke opgaven.

 

1957 

Statistrolle i filmen The Vikings (1958) med Kirk Douglas i hovedrollen, instrueret af Richard Fleischer. Indspilningen finder sted i Nordnorge.
 

1960erne

Årtiet er præget af kunstneriske og pædagogiske eksperimenter. Poul Gernes besidder i disse år en nærmest eksplosiv arbejds- og skaberkraft, og ikoniske hovedværker finder deres form. 

 

1960 

Poul Gernes har sin første soloudstilling på Galerie Hybler i København, hvor han viser tuschtegninger. 

Udbygger boligen i Herlev med et atelier. 
 

1961 

Udstiller tegninger og malerier i Galerie København.

Er en af initiativtagerne til Sommerudstillingen i Den Frie Udstillingsbygning. 

Modtager legat fra Thorvaldsen-Eckersbergfondet. 

Grundlægger i oktober Den Eksperimenterende Kunstskole (Eks-skolen) i København sammen med kunsthistorikeren Troels Andersen (1940-2021). Ud over de to bliver kernen i Eks-skolen Peter Louis-Jensen (1941-1999), John Davidsen (1944-2007), Per Kirkeby (1938-2018), Bjørn Nørgaard (f. 1947), Bodil Marie Nielsen (f. 1942) m.fl. Skolen er tænkt som et alternativ til Det Kongelige Danske Kunstakademi. Arbejdsfællesskabet og kunstens sociale funktion er det centrale. 

I begyndelsen holder Eks-skolen til i Ravnsborggade 2 på femte sal. Fra januar 1962 til oktober 1966 har Eks-Skolen adresse i Pilestræde 40 på første sal, fra oktober 1966 til 1971 i Store Kongensgade 101 på første sal, fra januar 1972 til april 1973 i Studiestræde 18 og er undertiden også aktiv i Daner Galleriet, der drives af bankfuldmægtig og kunstsamler John Hunov (1936-2017). 
 

1962 

Poul Gernes underviser på Eks-skolen blandt andet i materialeøvelser. Han skaber selv værker af utraditionelle materialer som wc-bræt, kasseret tøj, sengebund og ståltråd, eksperimenterer ligeledes med nye måder at fremstille grafik. 

Eks-skolen afholder den første kollektive udstilling i Kældergalleriet i Admiralgade 20.

Poul Gernes deltager i og redigerer kataloget til Sommerudstillingen.

Sønnen Konrad Gernes bliver født den 16. december 1962.  

 

1963 

Udstiller fællesarbejder sammen med blandt andre Per Kirkeby, John Davidsen, Egon Fischer (1935-2016) i Galerie Gammel Strand. 

Værket Demokratiseringen skabes i samarbejde med Peter Louis-Jensen.

Eks-skolen laver kollektivfilm. 

 

1964 

Poul og Aase Gernes sælger parcelhuset i Herlev og rejser med deres børn gennem Europa til Nordafrika i et folkevognsrugbrød. Planen er at køre rundt om Middelhavet, men varmen i Nordafrika bekommer ikke den yngste dreng, og familien rejser hjemad gennem Østeuropa med et længere ophold i Prag. 
 

1965 

Familien bosætter sig i februar på et ydmygt husmandssted i Ekeröd i Sverige. 

Poul Gernes modtager for første gang et arbejdslegat fra Statens Kunstfond. 

Producerer flere systemiske maleriserier af farverige striber, cirkler og skydeskiver, malet på masonitplader. 

På Ung Dansk Kunsts Flyvemaskineudstilling viser Poul Gernes en vægstor assemblage af tøj, fotografier og portrætter. 

Medlemmer af Eks-skolen opfører den kollektive performance, Johan Th. Lundbye eller tiden, stedet og rummet på Fiolteatret i København.

Datteren Ulrikka Gernes bliver født den 6. juni. 
 

1966 

Poul Gernes laver et monumentalt stribebillede til trappereposen på Ungdomsbiennalen på Charlottenborg.

Udstiller Formalfabetet ved Kunstnernes Efterårsudstilling på Den Frie Udstillingsbygning. 

Eks-skolen afholder happeningfestivalen Tilstande i København, hvor tyske Joseph Beuys (1921-1986) deltager og Poul Gernes’ stribede tapet danner ramme om Beuys’ Eurasia-performance. 

Poul Gernes debatterer kunst i tidsskriftet Hvedekorn nr. 2 og bringer i de følgende år flere skriftlige indlæg i aviser og tidsskrifter. 
 

1967 

Udstiller blandt andet værkerne Lotteristriber og Stofkugle på Ung Dansk Kunsts Jubilæumsudstilling på Louisiana.

Skaber den 7 meter høje skulptur Tårnet af gråmalede papkasser til Kunstnernes Efterårsudstilling på Den Frie Udstillingsbygning.

Indsender projektet Pyramiden til konkurrence om udsmykning af Israels Plads i København, udskrevet af Statens Kunstfond, men vinder ikke.

Opfører Papirhappening og Cirkelhappening flere gange, på blandt andet Toftevangsskolen i Birkerød.

Eks-skolen udgiver tidsskriftet ta’, der udkommer i 1967-1968 med omslagsdesign af Poul Gernes. Tidsskriftet fungerer som et manifest for den tværæstetiske gruppering omkring Eks-skolen og indikerer gruppens æstetiske program.

 

1968 

Poul Gernes udstiller Drømmeskibet på Charlottenborgs Forårsudstilling og deltager i gruppeudstillingen Anonymiteter på Lunds Konsthall i Sverige.

Vinder en lukket konkurrence om udsmykningen af forhallen på Herlev Hospital. Samarbejdet med arkitekterne udvikler sig til at Poul Gernes laver en komplet farvesætning af hele hospitalet. Arbejdet strækker sig helt frem til 1976.
 

1969 

Skaber en offentlig badeanstalt til Charlottenborgs 200-års jubilæumsudstilling, Festival 200.

Eks-Skolen opløses som arbejdsfællesskab og fysisk samlingssted, da man mister lejemålet i St. Kongensgade 101.
 

1970erne

Poul Gernes udfører i disse år den monumentale udsmykning og farvesætning af Herlev hospital, laver spillefilm, eksperimenterer med et omfattende bådebyggeri og kollektive livsformer.  

Aase Seidler Gernes ophører sin egen produktion som tekstilkunstner for at arbejde sammen med ham på den gigantiske opgave med Herlev Hospital. I de følgende år bliver hun hans faste partner i de udsmykninger, der bliver centrale i hans videre arbejde.

 

1970 

Deltager på Louisianas udstilling Tabernakel med Bjørn Nørgaard, Per Kirkeby og Peter Louis-Jensen samt en række udenlandske kunstnere, blandt andre Joseph Beuys. Poul Gernes’ bidrag består af reklamecollager og kommercielle produkter som en softicemaskine, en bowlingbane (begge til fri afbenyttelse), B&O anlæg, sejlerudstyr fra Elvstrøm og de nyeste Citroën-modeller (opstillet i museets park). Det er imidlertid Bjørn Nørgaards hesteslagtning, der skaber størst debat. Den fører til uenighed mellem museets ledelse og de fire danske kunstnere, der udvandrer i protest kort efter åbningen. 

Poul og Aase Gernes danner kollektiv med Knud og Birgit Pontoppidan og flere andre, der flytter sammen i en villa i Humlebæk.

Poul og Aase Gernes udsmykker det prøvemodul, der er opført på Gentofte Hospital for at teste det polykrome miljø, som kunster og arkitekter har planlagt for det ny hospital i Herlev. Testpersonerne er patienter og personale, og eksperimentet følges med interesse af både presse og forskere.    
 

1971 

Udstillingen Der er dejligt i Danmark vises i Jysk Kunstgalerie i København og følges op af en interviewbog med samme titel af kunstbibliotekar Jane Pedersen (1930-?).

Udstillingen Poul Gernes’ opgør med dansk kunst med blandt andet ophængning af Tintin-tegneserier vises på Gentofte Kommunes Kunstbibliotek Tranegården. Samtidig arrangerer Poul Gernes udstillinger af sine malerier på forskellige arbejdspladser.  
 

1972 

Skaber forsidedesign til bogserien MagnaPrint, der består af genudgivelser af skønlitteratur i læsevenlig typografi for mennesker med synshandicap. Poul Gernes arbejder med MagnaPrintserien resten af sit liv, og efter hans død fortsætter Aase Gernes farvesætningen af bøgernes omslag under hans navn.

Udstiller Forslag til EF-­flag i Danergalleriet.

Sammen med Knud og Birgit Pontoppidan etablerer Poul og Aase Gernes firmaet Hjælp, et socialt forpligtende kollektiv, der fungerer som rehabiliteringscenter for narkomaner. Kollektivet udfører istandsættelse og farvesætning af feriekolonier, blandt andet Havreholm.
 

1973

Poul Gernes laver en installation af kulørte flag i anledning af arkitekt Jørgen Selchau’s 50-års fødselsdag. Arkitekterne Selchau, Brüel og Bornebusch står bag Herlev hospital.
 

1974 

Optagelserne til filmen Normannerne begynder. Filmen tager udgangspunkt i Danmarks vikingetid og er et samarbejde med maleren Per Kirkeby. Gernes og Kirkeby står begge bag både manuskript og instruktion. Poul Gernes bygger alle vikingeskibe og både til filmen. Filmen får premiere to år senere. 

 

1975

Poul Gernes farvesætter kontorerne for revisionsfirmaet Døssing & Søn i Hillerød. 
 

1976 

Kunstnergruppen Arme & Ben dannes. Foruden Poul Gernes er medlemmerne Lene Adler Petersen (f. 1944), Erik Hagens (f. 1944), Bjørn Nørgaard, Per Kirkeby, Ursula Reuter Christiansen (f. 1943), Richard Winther (1926-2007) og komponisten Henning Christiansen (1932-2008). De ønsker at videreføre den kollektive arbejdsform fra Eks-skolen.

Udstillingen Arme & Beine – 5 dänische Künstler vises på Kunstmuseum Luzern, Schweiz, hvor Poul Gernes’ bidrag, der er fremstillet på stedet, inkluderer seriemalerierne variationer over det schweiziske flag, variationer over det danske flag og papirklip i stor skala. 

Den 14. oktober indvies det nye hospital i Herlev, som stadig i dag er Danmarks største stedspecifikke kunstværk. Projektet bliver startskuddet til over 150 større og mindre udsmykningsopgaver landet over på blandt andet fabrikker, offentlige og private bygninger, skoler og fængsler.
 

1977 

Poul Gernes modtager C. V. Eckersberg Medaljen.

Arme & Bens udstilling Papir vises i Århus Kunstbygning, hvor Poul Gernes’ bidrag er en monumental papirblomst.

Poul Gernes udsmykker Flüggers Farvefabrik i Kolding og Carlsberg Bryggeriernes Tappehal i København.
 

1978 

Rejser til Ægypten for at optage en film, men færdiggør den aldrig. I 1997 laver filminstruktøren Steen Møller Rasmussen (f. 1953) stumfilmen Kairo af klippene.

Udstiller med Arme & Ben på Willumsens Museum i Frederikssund med Majstangen og Lakridskonfekt.
 

1979 

Modtager Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat.

Arbejder med gips i mange dimensioner, fra afstøbninger af mælkekartoner og kasser til marengs, og den overdimensionerede gipslagkage, skabt sammen med Bjørn Nørgaard, til udstillingen Skulptur i Eventyrhaven i Odense. 

Retrospektiv udstilling Poul Gernes på Sophienholm i Lyngby, tilrettelagt af kunstneren selv med et katalog, der udelukkende består af et kronologisk forløb af fotografiske værkgengivelser, men uden oplysninger.

Poul Gernes udpeges til Årets Rockwool Kunstner
 

1980erne 

Poul Gernes bevæger sig gradvist væk fra en traditionel produktion af værker, der kan udstilles og sælges og fokuserer i stedet på vægfaste, stedsspecifikke udsmykninger, han udnævnes til professor og er helbredsmæssigt udfordret.
 

1980 

Påbegynder arbejdet med marmorskulpturer i Pietrasanta, Italien, blandt andet Sukkertoppen, Skakbrikker, Store Pudeskulptur, Lille Pudeskulptur, Store Rosa og Lille Rosa.

Ligeledes påbegyndes udsmykning af auditorier og gangarealer i Panum Instituttet på Københavns Universitet.

 

1981

Kunstnergruppen Arme & Ben forestår udsmykning af Hedegårdskolen i Ballerup, der udføres af skolens elever og lærere i kunstugen under overskriften ”1000 arme og ben.” 
 

1982

Poul Gernes udsmykker Borgens Forlag.

Som del af projektet Kunst i City opstilles Poul Gernes’ Skakbrikker på Kultorvet i København. 
 

1983 

Poul og Aase Gernes påbegynder udsmykningen af Vesthimmerlands Gymnasium og HF i Aars.

Totaludsmykning af Rebæk Søpark Kollegiet.
 

1984 

Vises på to gruppeudstillinger i udlandet: Triennale, Museum of Modern Art i Toyama, Japan, og De danske på Liljevalchs, Sverige.

Arme & Bens sidste fælles udstilling er Blomster til Vejle på Vejle Kunstmuseum med forslag til kunstnerisk udsmykning af byens bygninger, pladser og parkanlæg. Poul Gernes’ bidrag til kataloget indeholder ideer, som han realiserer i de følgende år, ligesom flere af hans skulpturelle bidrag indgår i senere udsmykninger, blandt andet vandkunsten i boligområdet Troldehøj og blomsterfliserne udenfor Vejle Bibliotek og i Himmerlandsgade i Aars. 

Poul Gernes får en nyretransplantation efter flere års alvorlig sygdom.
 

1985 

Viser soloudstillingen Fleurs i Maison du Danemark i Paris.

Poul Gernes tiltræder som professor ved Skolen for Mur- og Rum på Det Kongelige Danske Kunstakademi. På grund af manglende studentertilslutning, får han exceptionel tilladelse til at rekruttere elever gennem annoncer i dagbladene. Hans undervisningsmetode er kendetegnet ved, at eleverne bidrager til udsmykningsopgaver under hans ledelse.
 

1986 

Poul og Aase Gernes udsmykker Horsens Rådhus i Horsens inklusive totalfarvesætning af forhallen, en gigantisk metalskulptur i byrådssalen, blomstermalerier i bryllupssalen og skabelonudsmykning af 2,5 km gangarealer.  
 

1987 

Farvesætter Arne Jacobsens klassiske 7er-stol for møbelfirmaet Fritz Hansen. Stolene markedsføres og sælges verden over.

Skriver en lang række polemiske artikler om billedkunstens rolle i samfundet. Artiklerne offentliggøres i blandt andet Morgenavisen Jyllandsposten og Kristeligt Dagblad.

Gennemgår en hjerteoperation og får en ny hjerteklap.

Poul og Aase Gernes rejser til Kreta og Tyrkiet.
 

1988 

Repræsenterer Danmark på Biennalen i Venedig.

Udsmykning af Frederiksberg Hospitals psykiatriske afdeling som et elevprojekt for Kunstakademiets studerende. 

Poul og Aase Gernes rejser til Israel.
 

1989 

Udsmykker Palads Teatret i København.

Poul og Aase Gernes rejser til blandt andet New York, Mexico og Cypern.
 

1990erne

Poul Gernes genopbygger sit helbred og fortsætter ufortrødent sit arbejde i det, der skal vise sig af blive hans sidste leveår.
 

1991

Poul Gernes’ udsmykning af Ordrup Gymnasium, der udføres af skolens elever, lærer og forældre, vender udviklingen for et lukningstruet gymnasium og bliver en del af skolens identitet. 
 

1992

Poul og Aase Gernes fortsætter den omfattende udsmykning af Nexø Skole med forhal og musiksal, samtidig med, at de udfører andre udsmykninger på Bornholm, blandt andet af restaurant Tre Søstre, transformerstation og radarhoved.   
 

1993 

Indleverer arkitekturforslag til udvidelse af Statens Museum for Kunst i København, men får ikke opgaven.

Poul og Aase Gernes rejser til Reunion.
 

1994 

Udsmykker museumscaféen på Nordjyllands Kunstmuseum.

Indleverer en mælkebøtte udført i pap som modelforslag til en monumental skulptur til Grenaa Havn, men får ikke opgaven.

Poul og Aase Gernes rejser til Fjernøsten og besøger Thailand og Hongkong.
 

1995 

Poul Gernes’ 70-års fødselsdagsudstilling finder sted i Kunstcentrum i København den 19. marts.

Barnebarnet Klara Karoline Gernes (1976-1995) dør i juli som følge af en rideulykke. 

Poul og Aase Gernes rejser i efteråret til Italien for blandt andet at færdiggøre marmorskulpturerne Lille Rosa og Store Rosa.
 

1996 

Poul Gernes afgår ved døden den 22. marts om morgenen, 71 år gammel, af en hjerneblødning i sit hjem i Sverige kort efter hjemkomsten fra Pietrasanta.

Han er begravet på Tåssjö Kyrkogård i Munka-Ljungby, Sverige.

I april åbner udstillingen Serier af Poul Gernes på Clausholm Slot, som Poul Gernes selv havde planlagt. Store Rosa og Lille Rosa vises for første gang. Udstillingen færdiggøres af Aase Seidler Gernes og Ulrikka Gernes, der i de kommende år ligeledes afslutter en række ufærdige udsmykningsprojekter.
 

 

EFTERLIV I NEDSLAG

 

1999 

Galerie Mikael Andersen i København viser udstillingen Poul Gernes – Værker fra 1966-­1968.

 

2000 

På baggrund af Poul Gernes’ ønske og notater stifter Aase Seidler Gernes Klara Karolines Fond Stiftet af Aase og Poul Gernes. Parrets yngste datter, digteren Ulrikka S. Gernes, er fondens formand.
 

2001 

Soloudstillingen Invitation til en kop mælk, kurateret af kunstneren Erik Steffensen (f. 1961), vises på Nordjyllands Kunstmuseum i Aalborg og senere samme år i Kunstforeningen på Gammel Strand.
 Udstillingen Bruder Poul sticht in See på Kunstverein Hamburg er Cosima von Bonins (f. 1962) homage til Poul Gernes.

 

2002 

Retrospektivudstilling Poul Gernes - Arbeiten aus den Jahren 1960 bis 1996 på Kunstverein Braunschweig er kurateret af Cosima von Bonin.
 

2005 

Soloudstilling i Galerie Ben Kaufmann i Berlin.
 

2007 

Et større udvalg af Poul Gernes’ værker, blandt andre en serie af stribebilleder fra 1965, præsenteres på documenta 12 i Kassel i Tyskland. 

Galerie Ben Kaufmann i Berlin viser et udvalg af Poul Gernes’ røvfotografier fra 60erne og sort-hvide ornamentværker fra 80erne i soloudstillingen Behind.

Galerie Mikael Andersen Berlin viser Poul Gernes-værker i gruppeudstillingen High Lights.
 

2009 

Galleri Bo Bjerggaard i København viser soloudstillingen Poul Gernes, kurateret af Per Kirkeby.
 

2010 

Museum Jorn i Silkeborg præsenterer gruppeudstillingen Ex­-Skolen, Eksperiment Kunst Skole 1961­-1969, kurateret af Troels Andersen.

Soloudstillingen Gernes Retrospektive vises på Deichtorhallen i Hamborg, året efter på Lunds Konsthall og Malmö Konsthall i Sverige.
 

2011

Udstillingen Bolt Out of the Blue viser værker af Poul Gernes og islandske Birgir Andrésson (1955-2007) i Sean Kelly Gallery, New York.  

Galleri Bo Bjerggaard viser en stor stribeserie på Art Basel-messen.

Udstillingen TASTE – the good, the bad and the really expensive på Staatchliche Kunsthalle i Baden-Baden, Tyskland, viser et udvalg af gipslagkager og Panum-billeder.
 

2013 

Udstillingen Anti­-Academy på John Hansard Gallery i Southampton, England, sætter blandt andet lys på de kollektive arbejdsformer og Poul Gernes’ rolle i Eks-skolen. 
 

2015 

Galleri Bo Bjerggaard præsenterer udstillingen Flowers for Poul i anledning af Poul Gernes’ 90-års-fødselsdag, hvor en række internationale kunstnere hylder ham med hver ét værk.
 

2016 

På Louisianas soloudstilling Poul Gernes. Jeg kan ikke alene – vil du være med? opføres en skalamodel af Pyramiden fra 1967 i museets skulpturpark.

Gavin Brown’s Enterprise i New York udstiller store prikbilleder af Poul Gernes på Unclebrother (All Summer in a Day).

Finn Thybo Andersen udgiver bogen Broget ko har mange pletter: Guide til Gernes’ udsmykninger 1970 – 2006 med beskrivelser og fotodokumentation af 145 stedspecifikke værker og udsmykninger.  
 

2017 

En skalamodel af Poul Gernes’ Pyramiden fra 1967 opføres permanent i skulpturparken ved Wanås Slot i Sverige.
 

2018 

Stribeserie med okker som gennemgående farve vises på udstillingen Nordic Impressions, først på National Nordic Museum i Seattle, dernæst i Philips Collection i Washington D.C. og siden i Scandinavia House i New York City. Phillips Collection erhverver værket til deres permanente samling. 

Aase Seidler Gernes dør, 91 år gammel, den 8. august om aftenen på Rosenborgcenteret i København, omgivet af familie og venner. Hun er begravet på Tåssjö Kyrkogård i Munka-Ljungby, Sverige, ved siden af Poul Gernes.
 

2019 

Galleri Nicolai Wallner skyder året i gang med Poul Gernes-udstillingen Paintings, Sculptures, Flags, etc.
 

2024 

Forlaget Marrow Press udgiver bogen PALADS med visuel dokumentation og seks kunstnere og kunsthistorikeres fortolkning af Poul Gernes’ ikoniske — og kontroversielle — udsmykning midt i København.

Kunstverein Jesteburg i Tyskland udstiller værker af Poul Gernes og Cosima von Bonin i udstillingen One, two, three, our house! kurateret af Cosima von Bonin.
 

2025

EMMA Espoo Museum of Modern Art i Finland erhverver Poul Gernes’ Stribeserie med rød og blå som gennemgående farver fra 1966. Værkserien afsløres af det danske kongepar og Finlands præsident d. 5. marts. 

Poul Gerner Nielsen og hans søster Inge, ca. 1930
Poul Gerner Nielsen og hans søster Inge, ca. 1930
Photo: ukendt / unknown
Pasfoto, ca. 1946
Pasfoto, ca. 1946
Photo: ukendt / unknown
Aase Seidler Jensen. Pasfoto, ca. 1946
Aase Seidler Jensen. Pasfoto, ca. 1946
Photo: ukendt / unknown
Aase Seidler Jensen. Pasfoto, ca. 1946
Aase Seidler Jensen. Pasfoto, ca. 1946
Photo: ukendt / unknown
Aase og Pouls bryllupskort, 1948
Aase og Pouls bryllupskort, 1948
Photo: skan / scan
Svendebrev, 1948
Svendebrev, 1948
Photo: skan / scan
Svendebrev, 1948
Svendebrev, 1948
Photo: skan / scan
Svendebrev, 1948
Svendebrev, 1948
Photo: skan / scan
Underviser på Tegneskolen for Kvinder, ca. 1950
Underviser på Tegneskolen for Kvinder, ca. 1950
Photo: ukendt / unknown
Ung far i 1955 med Jesper og Anne-Sofie
Ung far i 1955 med Jesper og Anne-Sofie
Photo: ukendt / unknown
Poul Gernes, 1956
Poul Gernes, 1956
Photo: ukendt / unknown
Statist i Hollywoodfilmen The Vikings, 1957, under filmoptagelser i Norge
Statist i Hollywoodfilmen The Vikings, 1957, under filmoptagelser i Norge
Photo: ukendt / unknown
I København, ca. 1960
I København, ca. 1960
Photo: ukendt / unknown
Poul Gernes og Karen Vestergaard i Ravnsborggade, oktober 1961.
Poul Gernes og Karen Vestergaard i Ravnsborggade, oktober 1961.
Photo: ukendt / unknown
Poul Gernes, 1965
Poul Gernes, 1965
Photo: ukendt / unknown
Poul Gernes, 1965
Poul Gernes, 1965
Photo: ukendt / unknown
Poul og Aase i Pouls soloudstilling i foyeren til Tivolis Koncertsal i 1965
Poul og Aase i Pouls soloudstilling i foyeren til Tivolis Koncertsal i 1965
Photo: Troels Andersen
Poul Gernes og Jane Pedersen i Menneskeudstillingen på Hovedbiblioteket i København 1965. Udstillingen blev betragtet som kontroversiel og blev aldrig åbnet for publikum
Poul Gernes og Jane Pedersen i Menneskeudstillingen på Hovedbiblioteket i København 1965. Udstillingen blev betragtet som kontroversiel og blev aldrig åbnet for publikum
Photo: Troels Andersen
Poul i Menneskeudstillingen på Hovedbiblioteket i København 1965. Udstillingen blev betragtet som kontroversiel og blev aldrig åbnet for publikum
Poul i Menneskeudstillingen på Hovedbiblioteket i København 1965. Udstillingen blev betragtet som kontroversiel og blev aldrig åbnet for publikum
Photo: Troels Andersen
Fra venstre: Poul Gernes, Jane Pedersen, en meget ung Bjørn Nørgaard og Troels Andersen i Menneskeudstillingen på Hovedbiblioteket i København 1965. Udstillingen blev betragtet som kontroversiel og blev aldrig åbnet for publikum
Fra venstre: Poul Gernes, Jane Pedersen, en meget ung Bjørn Nørgaard og Troels Andersen i Menneskeudstillingen på Hovedbiblioteket i København 1965. Udstillingen blev betragtet som kontroversiel og blev aldrig åbnet for publikum
Photo: Troels Andersen
Laver Rød-Grøn-happening med Per Kirkeby på Nikolaj i april 1965
Laver Rød-Grøn-happening med Per Kirkeby på Nikolaj i april 1965
Photo: ukendt / unknown
Poul Gernes bygger en væg af blå papkasser til en happening i Fiolteatret i december 1965
Poul Gernes bygger en væg af blå papkasser til en happening i Fiolteatret i december 1965
Photo: ukendt / unknown
Poul Gernes ses bag Charlotte Moorman, der opfører Nam June Paiks Variation on a theme by Saint-Saëns, siddende på ryggen af Hans-Jørgen Nielsen, mens Henning Christiansen ligger på gulvet med celloens gulvnål i munden, og en tilskuer holder partituret. 30. september 1966
Poul Gernes ses bag Charlotte Moorman, der opfører Nam June Paiks Variation on a theme by Saint-Saëns, siddende på ryggen af Hans-Jørgen Nielsen, mens Henning Christiansen ligger på gulvet med celloens gulvnål i munden, og en tilskuer holder partituret. 30. september 1966
Photo: ukendt / unknown
Poul Gernes, Per Kirkeby, Peter Louis-Jensen. Kunstnernes Efterårsudstilling, 1966
Poul Gernes, Per Kirkeby, Peter Louis-Jensen. Kunstnernes Efterårsudstilling, 1966
Photo: ukendt / unknown
På Toftevangsskolen i Birkerød, 1966
På Toftevangsskolen i Birkerød, 1966
Photo: Asger Sessingø
Konrad, Poul og Aase til udstilling i Hjälmsjö, Sverige, 1967
Konrad, Poul og Aase til udstilling i Hjälmsjö, Sverige, 1967
Photo: Jesper Gernes
Installerer værker på Louisiana i 1967 sammen med Aase og Peter Louis-Jensen
Installerer værker på Louisiana i 1967 sammen med Aase og Peter Louis-Jensen
Photo: Asger Sessingø
I Galleri Marya i Bredgade med Erik Thygesen og Lise Munk Thygesen, 1967
I Galleri Marya i Bredgade med Erik Thygesen og Lise Munk Thygesen, 1967
Photo: ukendt / unknown
Aase holder øje med Poul, der installerer Papkassetårnet på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1967
Aase holder øje med Poul, der installerer Papkassetårnet på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1967
Photo: Asger Sessingø
Peter Louis-Jensen og Poul Gernes på Ung Dansk Kunsts udstilling på Louisiana 1967
Peter Louis-Jensen og Poul Gernes på Ung Dansk Kunsts udstilling på Louisiana 1967
Photo: Asger Sessingø
Cirkelhappening på Toftevangsskolen, 1967
Cirkelhappening på Toftevangsskolen, 1967
Photo: Ole Schelde
Papirhappening på Toftevangsskolen, 1967
Papirhappening på Toftevangsskolen, 1967
Photo: Ole Schelde
Med datteren Ulrikka i 1968
Med datteren Ulrikka i 1968
Photo: Asger Sessingø
Poul Gernes som vildmand i våbenskjoldet i  happeningen 31 billeder i 2 variationer, opført på Fiolteatret 1967
Poul Gernes som vildmand i våbenskjoldet i happeningen 31 billeder i 2 variationer, opført på Fiolteatret 1967
Photo: ukendt / unknown
Finn Thybo Andersen og Poul Gernes som vildmænd i våbenskjoldet i happeningen 31 billeder i 2 variationer, opført på Fiolteatret 1967
Finn Thybo Andersen og Poul Gernes som vildmænd i våbenskjoldet i happeningen 31 billeder i 2 variationer, opført på Fiolteatret 1967
Photo: ukendt / unknown
Poul Gernes, 1969
Poul Gernes, 1969
Photo: ukendt / unknown
I udstillingen Poul Gernes i Jysk Kunstgalerie, 1970
I udstillingen Poul Gernes i Jysk Kunstgalerie, 1970
Photo: Jens Glargaard
Poul i selvbygget båd på Rössjön, 1971
Poul i selvbygget båd på Rössjön, 1971
Photo: Jesper Gernes
Katamaran i Ekeröd, 1970
Katamaran i Ekeröd, 1970
Photo: Jesper Gernes
I selvbygget båd, 1970
I selvbygget båd, 1970
Photo: Jesper Gernes
Poul Gernes som frømand i Jysk Kunstgalerie i marts 1971
Poul Gernes som frømand i Jysk Kunstgalerie i marts 1971
Photo: Asger Sessingø
I udstillingen Forslag til EF-flag i Daner Galleriet, 1972
I udstillingen Forslag til EF-flag i Daner Galleriet, 1972
Photo: Asger Sessingø
I selvbygget vikingskib i Humlebæk, 1972
I selvbygget vikingskib i Humlebæk, 1972
Photo: Jesper Gernes
Aase og Poul i Humlebæk, 1973
Aase og Poul i Humlebæk, 1973
Photo: Jesper Gernes
Aase og Poul i Humlebæk, 1973
Aase og Poul i Humlebæk, 1973
Photo: Jesper Gernes
Bygger vikingeskibe i Humlebæk, 1973
Bygger vikingeskibe i Humlebæk, 1973
Photo: Jesper Gernes
Per Kirkeby, Poul Gernes, John og Birthe Inge Hunov i Humlebæk, 1973
Per Kirkeby, Poul Gernes, John og Birthe Inge Hunov i Humlebæk, 1973
Photo: Jesper Gernes
Poul Gernes lavede flagene til arkitekt Jørgen Selchaus 50års fødselsdag i 1974
Poul Gernes lavede flagene til arkitekt Jørgen Selchaus 50års fødselsdag i 1974
Photo: ukendt / unknown
Under optagelser til filmen Normannerne, 1975
Under optagelser til filmen Normannerne, 1975
Photo: Teit Jørgensen
Med Hendes Kongelige Højhed Dronning Margrethe til indvielsen af Herlev Hospital, 1976
Med Hendes Kongelige Højhed Dronning Margrethe til indvielsen af Herlev Hospital, 1976
Photo: Asger Sessingø
Arbejder på udstilling i Luzern, 1976
Arbejder på udstilling i Luzern, 1976
Photo: Birgit Pontoppidan
Poul Gernes og Jean-Christophe Ammann på Kunstmuseum Luzern i Schweiz, 1976
Poul Gernes og Jean-Christophe Ammann på Kunstmuseum Luzern i Schweiz, 1976
Photo: Birgit Pontoppidan
Arbejder på udsmykningen til Carlsberg tappehal 1977
Arbejder på udsmykningen til Carlsberg tappehal 1977
Photo: Aase Seidler Gernes
Arbejder på udsmykningen til Carlsberg tappehal i haven i Ekeröd, 1977
Arbejder på udsmykningen til Carlsberg tappehal i haven i Ekeröd, 1977
Photo: Aase Seidler Gernes
Poul Gernes som Kong Arthur i Aarhus, 1977
Poul Gernes som Kong Arthur i Aarhus, 1977
Photo: Richard Winther
Filmoptagelser i Egypten, 1978
Filmoptagelser i Egypten, 1978
Photo: Poul Gernes
Filmoptagelser i Egypten, 1978
Filmoptagelser i Egypten, 1978
Photo: Poul Gernes
I samtale med Bjørn Nørgaard på Eks-skolens trykkeri, 1980
I samtale med Bjørn Nørgaard på Eks-skolens trykkeri, 1980
Photo: Lene Adler Petersen
Aase og Poul i Aars, 1983
Aase og Poul i Aars, 1983
Photo: Palle Rønde Møller
Til middag på Vesthimmerlands Gymnasium i Aars, 1983
Til middag på Vesthimmerlands Gymnasium i Aars, 1983
Photo: Palle Rønde Møller
I bryllupssalen på Horsens Rådhus, 1986
I bryllupssalen på Horsens Rådhus, 1986
Photo: ukendt / unknown
I bryllupssalen på Horsens Rådhus, 1986
I bryllupssalen på Horsens Rådhus, 1986
Photo: ukendt / unknown
Udsmykker Haslev Håndværkerskole, 1986, sammen med Ulrikka Gernes
Udsmykker Haslev Håndværkerskole, 1986, sammen med Ulrikka Gernes
Photo: Aase Seidler Gernes
Haslev Håndværkerskole, 1986
Haslev Håndværkerskole, 1986
Photo: Aase Seidler Gernes
Poul og Aase til Erik A. Fransens udstilling på Horsens Kunstmuseum, 1986.
Poul og Aase til Erik A. Fransens udstilling på Horsens Kunstmuseum, 1986.
Photo: Ulrikka Gernes
Poul og Aase til Erik A. Fransens udstilling på Horsens Kunstmuseum, 1986.
Poul og Aase til Erik A. Fransens udstilling på Horsens Kunstmuseum, 1986.
Photo: Ulrikka Gernes
Poul og Aase til Erik A. Fransens udstilling på Horsens Kunstmuseum, 1986.
Poul og Aase til Erik A. Fransens udstilling på Horsens Kunstmuseum, 1986.
Photo: Ulrikka Gernes
Still fra filmoptagelse af Papirhappening, 1986
Still fra filmoptagelse af Papirhappening, 1986
Photo: Ole John
Udsmykker skolehjemmet Skovly, 1986
Udsmykker skolehjemmet Skovly, 1986
Photo: Aase Seidler Gernes
I atelieret i Ekeröd, 1986
I atelieret i Ekeröd, 1986
Photo: Aase Seidler Gernes
I lejligheden på Utterslev Torv, 1987
I lejligheden på Utterslev Torv, 1987
Photo: Bo Jarner
I lejligheden på Utterslev Torv i 1987
I lejligheden på Utterslev Torv i 1987
Photo: Bo Jarner
Ved arbejdsbordet i atelieret i Ekeröd, 1987
Ved arbejdsbordet i atelieret i Ekeröd, 1987
Photo: Aase Seidler Gernes
På Kreta, 1987
På Kreta, 1987
Photo: Aase Seidler Gernes
Farvekollektionen til Arne Jacobsens 7er-stol i 1988
Farvekollektionen til Arne Jacobsens 7er-stol i 1988
Photo: Fritz Hansen
Arbejder på glasvæggen til Hotel Trouville 1988
Arbejder på glasvæggen til Hotel Trouville 1988
Photo: Aase Seidler Gernes
Arbejder på modellen til Palads-teatret sammen med studerende Helene Willumsen, 1988
Arbejder på modellen til Palads-teatret sammen med studerende Helene Willumsen, 1988
Photo: ukendt / unknown
Udsmykningen på Hotel Trouville i Hornbæk, 1988
Udsmykningen på Hotel Trouville i Hornbæk, 1988
Photo: ukendt / unknown
Ved Miróskulptur i Jerusalem, 1988
Ved Miróskulptur i Jerusalem, 1988
Photo: Ulrikka Gernes
Kvickly i Nexø, 1989
Kvickly i Nexø, 1989
Photo: Aase Seidler Gernes
Lægger slutstrøget på Palads-udsmykningen, 1989, sammen med overborgmester Jens Kramer Mikkelsen
Lægger slutstrøget på Palads-udsmykningen, 1989, sammen med overborgmester Jens Kramer Mikkelsen
Photo: Claus Jørgensen Muldstrup
Indvielsen af Palads-udsmykningen, september 1989, sammen med overborgmester Jens Kramer Mikkelsen
Indvielsen af Palads-udsmykningen, september 1989, sammen med overborgmester Jens Kramer Mikkelsen
Photo: Claus Jørgensen Muldstrup
Udsmykker psykiatrisk afdeling på Frederiksberg Hospital, 1989
Udsmykker psykiatrisk afdeling på Frederiksberg Hospital, 1989
Photo: ukendt / unknown
Udsmykker psykiatrisk afdeling på Frederiksberg Hospital, 1989
Udsmykker psykiatrisk afdeling på Frederiksberg Hospital, 1989
Photo: ukendt / unknown
Med udsmykningsholdet ved Palads, 1989
Med udsmykningsholdet ved Palads, 1989
Photo: ukendt / unknown
Udsmykker Svendborg station i 1989
Udsmykker Svendborg station i 1989
Photo: Aase Seidler Gernes
I lærerværelset på Nexø Skole, 1989 (i dag Paradisbakkeskolen)
I lærerværelset på Nexø Skole, 1989 (i dag Paradisbakkeskolen)
Photo: Aase Seidler Gernes
Morsø Teater, 1990
Morsø Teater, 1990
Photo: Aase Seidler Gernes
Morsø Teater, 1990
Morsø Teater, 1990
Photo: Aase Seidler Gernes
Ordner skabelonerne på Næstved Centralsygehus, 1990
Ordner skabelonerne på Næstved Centralsygehus, 1990
Photo: Aase Seidler Gernes
Ordner skabelonerne på Næstved Centralsygehus, 1990
Ordner skabelonerne på Næstved Centralsygehus, 1990
Photo: Aase Seidler Gernes
Udsmykker Tårnby Teknisk Skole i 1990 (i dag: Kirstinehøjskolen)
Udsmykker Tårnby Teknisk Skole i 1990 (i dag: Kirstinehøjskolen)
Photo: Aase Seidler Gernes
Udsmykker Tårnby Teknisk Skole i 1990 (i dag: Kirstinehøjskolen)
Udsmykker Tårnby Teknisk Skole i 1990 (i dag: Kirstinehøjskolen)
Photo: Aase Seidler Gernes
Funderer over udsmykningen på Kolding teater i januar 1991
Funderer over udsmykningen på Kolding teater i januar 1991
Photo: Aase Seidler Gernes
Land art i Ekeröd 1991
Land art i Ekeröd 1991
Photo: Aase Seidler Gernes
Med sine store natursten i Ekeröd 1991
Med sine store natursten i Ekeröd 1991
Photo: Aase Seidler Gernes
Udsmykker Ollerup Håndværkerskole i 1991
Udsmykker Ollerup Håndværkerskole i 1991
Photo: Aase Seidler Gernes
Besøger resterne af et skib bygget til filmen Normannerne. Brande, 1992
Besøger resterne af et skib bygget til filmen Normannerne. Brande, 1992
Photo: Eva Karin Thomsen
Udsmykker caféen i Nordjyllands Kunstmuseum, 1992
Udsmykker caféen i Nordjyllands Kunstmuseum, 1992
Photo: Jens Astrup
I museumscafeen i Nordjyllands Kunstmuseum, 1992
I museumscafeen i Nordjyllands Kunstmuseum, 1992
Photo: Jens Astrup
Poserer i en seng på Herlev Hospital, 1992
Poserer i en seng på Herlev Hospital, 1992
Photo: Dermot Tatlow
Poul maler, 1992
Poul maler, 1992
Photo: ukendt / unknown
På Næstved Centralsygehus, juni 1992
På Næstved Centralsygehus, juni 1992
Photo: Aase Seidler Gernes
Kenya, 1992
Kenya, 1992
Photo: Aase Seidler Gernes
Poul og Aase på Næstved Centralsygehus, 1992
Poul og Aase på Næstved Centralsygehus, 1992
Photo: ukendt / unknown
Ved indgangen til et hindu-tempel i Kenya, 1992
Ved indgangen til et hindu-tempel i Kenya, 1992
Photo: Aase Seidler Gernes
I lejligheden på Utterslev Torv, juni 1992
I lejligheden på Utterslev Torv, juni 1992
Photo: Aase Seidler Gernes
Udsmykker en tandlægeklinik i Aalborg, 1991
Udsmykker en tandlægeklinik i Aalborg, 1991
Photo: ukendt / unknown
Gør sin båd klar i Ekeröd, april 1992
Gør sin båd klar i Ekeröd, april 1992
Photo: Ulrikka Gernes
På Réunion i marts 1993
På Réunion i marts 1993
Photo: Aase Seidler Gernes
På Réunion i marts 1993
På Réunion i marts 1993
Photo: Aase Seidler Gernes
Hjemme ved arbejdsbordet i Ekeröd, 1994
Hjemme ved arbejdsbordet i Ekeröd, 1994
Photo: Aase Seidler Gernes
Udsmykker Vestervangsskolen i Herning, 1994
Udsmykker Vestervangsskolen i Herning, 1994
Photo: ukendt / unknown
Udsmykker Vestervangsskolen i Herning, 1994
Udsmykker Vestervangsskolen i Herning, 1994
Photo: ukendt / unknown
I haven i Ekeröd, 1994
I haven i Ekeröd, 1994
Photo: selvudløser / self-timer
I haven i Ekeröd, Sverige, 1994
I haven i Ekeröd, Sverige, 1994
Photo: selvudløser / self-timer
Arbejder på Store Rosa i Pietrasanta, efteråret 1995
Arbejder på Store Rosa i Pietrasanta, efteråret 1995
Photo: Anders Krüger
Arbejder på Store Rosa i Pietrasanta, efteråret 1995
Arbejder på Store Rosa i Pietrasanta, efteråret 1995
Photo: Anders Krüger
Poul og Aase arbejder på Lille Rosa i Pietrasanta, efteråret 1995
Poul og Aase arbejder på Lille Rosa i Pietrasanta, efteråret 1995
Photo: Anders Krüger
Forbereder layoutet til kataloget til udstillingen på Clausholm Slot hos Galerie Mikael Andersen i februar 1996
Forbereder layoutet til kataloget til udstillingen på Clausholm Slot hos Galerie Mikael Andersen i februar 1996
Photo: ukendt / unknown
Forbereder layoutet til kataloget til udstillingen på Clausholm Slot hos Galerie Mikael Andersen i København i februar 1996
Forbereder layoutet til kataloget til udstillingen på Clausholm Slot hos Galerie Mikael Andersen i København i februar 1996
Photo: ukendt / unknown
Aase og Poul i bilen i København den 20. marts 1996. Dette er de sidste billeder af Poul Gernes
Aase og Poul i bilen i København den 20. marts 1996. Dette er de sidste billeder af Poul Gernes
Photo: Ulrikka Gernes