Udsmykning

Københavns Amtssygehus Herlev foldedøre i forhal

Oprindeligt navn: Københavns Amtssygehus Herlev foldedøre i forhal
Nuværende navn: Herlev Hospital foldedøre i forhal
By, land: Herlev

Debug info - D_komponent_details_description

Type: decoration

Lang: da

Decoration/Exhibition felter:

space: Findes

space->name_da: indvendig

space->name_en: interior

tdecorations: Findes

tdecorations count: 1

tdecorations->first()->name_da: foldedør

tdecorations->first()->name_en: folding door

what_da: foldedøre i forhal

what_en: in foyer

Resulterende beskrivelse:

Beskrivelse array: ["indvendig","folded\u00f8r","folded\u00f8re i forhal"]

Beskrivelse tekst: indvendig, foldedør, foldedøre i forhal

Beskrivelse tom? Nej

Beskrivelse: indvendig, foldedør, foldedøre i forhal
Færdiggjort: 1976
Status: ikke bevaret
Fjernet: 2015
Udført af: Poul Gernes, Aase Seidler Gernes
IDnavn: PG-Z-292
Bemærkninger: Foldedørene på forhallens balkonetage blev fjernet og erstattet med vinduer ca. 2006. Foldedørene foran de fire butikker i stueplan blev fjernet i 2015 på grund af slitage.
Antologi:
Anna K. Hansen om foldedørene i forhallen på Herlev Hospital

Der blev fremstillet og dekoreret fire foldedøre til forhallen på Herlev Hospital. To af foldedørene, som dækkede indgangspartierne til en bank og en frisør på balkonetagen, blev nedtaget omkring 2003 i forbindelse med lukningen af de to forretninger. De to tilbageværende døre, som dækkede indgangspartierne til en kiosk og en blomsterforretning i stueetagen, bar i 2015 fortsat de originale bemalinger fra 1976. 

 

Dog havde 40 års daglig brug af dørene medført flere skader i bemalingerne og væsentligt slid på dørenes lukkesystem. Grundet dørenes ringe tilstand ville en restaurering være økonomisk uholdbar, og det blev derfor besluttet, at der i stedet skulle udføres en rekonstruktion af dørene til opsætning på hospitalet. De originale døre er efterfølgende overdraget til KØS (Museum for kunst i det offentlige rum). 

 

I en samtale med Poul Gernes’ datter Ulrikka Gernes fortalte hun, hvordan hun som barn så træfiberpladerne til dørene blive malet hjemme i deres hus. Poul Gernes benyttede sig af en skabelonteknik. Først blev pladerne grunderet med en hvid maling, og derefter blev baggrundsfarven påført med malerrulle. Efter tørring blev skabelonen med dekorationsmønstret lagt oven på baggrundsfarven, og mønstret blev malet med en anden farve, ligeledes med malerrulle. De færdige, udsmykkede plader blev herefter bragt til hospitalet og monteret på foldedørene. 

 

Ulrikkas barndomsminder er i overensstemmelse med det udseende, som kunne observeres ved nærstudier af dørenes bemalinger. Den karakteristiske ”appelsinskrælstekstur” i overfladen indikerer anvendelse af en malerrulle. De ”uldne” konturer, som viser, hvordan malingen er trængt ind under skabelonen. 

 

Hver side af en dør består af seks paneler på 130 x 250 cm. Når dørene er lukkede, udgør hver dørside således en samlet dekoration på ca. 20 m2. Hver dørside består af fire forskellige farver, idet der på de seks paneler er anvendt samme farve til dekorationsmønstret og tre forskellige farvenuancer til baggrunden. Dermed er der i alt anvendt 16 forskellige farver på de fire dørsider. 

 

Resultatet af pigmentundersøgelserne viser, at antallet af pigmenter er meget begrænset. Af klassiske uorganiske pigmenter er kun chromgult og chromorange benyttet. Derudover er titanhvidt til stede i alle malingslag og har fungeret både som toner og fyldstof. De fleste af pigmenterne er af den type, som kaldes for SOPs (synthetic organic pigments).

 

Det er værd at bemærke, at der ikke er brugt egentlige grønne pigmenter. De grønne farvenuancer er derimod frembragt ved at blande blå og gule pigmenter. Fremstilling af grøn farve ved blanding af blåt og gult er dog ikke ualmindeligt af økonomiske årsager. 

 

Siden de nye genskabte døre blev færdige og ophængt i 2017, er der sket en væsentlig ændring. I 2018 overtog 7-Eleven forpagtningen af de to forretninger, som herefter blev ombygget til én større butik. Da den nye 7-Eleven butik har døgnåbent, har man ikke fundet det nødvendigt at bibeholde Poul Gernes’ dekorerede foldedøre. De er derfor nu taget ned.

 

Selvom den nye butiks åbningstider utvivlsomt kommer mange til gode, må man dog undre sig over, at kunstværket kan fjernes uden respekt for hospitalet som kulturarv, og at der er brugt ressourcer på at genskabe et værk, som så kort tid efter nedtages. 

Anna K. Hansen: På tredje-etage skal gardinerne jo bare være hvide … Undersøgelser og analyser i forbindelse med en genskabelse af Poul Gernes' foldedøre fra forhallen på Herlev Hospital. Upubliceret speciale ved Konservatorskolen 2015; Anna K. Hansen, Marie Bitsch Christiansen og Kim Pilkjær Simonsen: ”Poul Gernes og Herlev Hospital – En konserveringsfaglig undersøgelse af Poul Gernes’ bemalede foldedøre på Herlev Hospital.” I: KemiFOKUS – Dansk Kemi 100 nr. 1, 2019. Forkortet. 

Københavns Amtssygehus Herlev foldedøre i forhal Foto: Ulrikka Gernes
Københavns Amtssygehus Herlev foldedøre i forhal Foto: ukendt
Københavns Amtssygehus Herlev foldedøre i forhal Foto: ukendt
Københavns Amtssygehus Herlev foldedøre i forhal Foto: skan
Københavns Amtssygehus Herlev foldedøre i forhal Foto: Anna K. Hansen
Københavns Amtssygehus Herlev foldedøre i forhal Foto: Anna K. Hansen
Københavns Amtssygehus Herlev foldedøre i forhal Foto: Anna K. Hansen
Københavns Amtssygehus Herlev foldedøre i forhal Foto: Anna K. Hansen
Københavns Amtssygehus Herlev foldedøre i forhal Foto: Ulrikka Gernes
Københavns Amtssygehus Herlev foldedøre i forhal Foto: Ulrikka Gernes
Københavns Amtssygehus Herlev foldedøre i forhal Foto: Ulrikka Gernes